Pioniri moderne trgovine: Kako su Kastner i Öhler oblikovali zagrebačku maloprodaju

Sedamdesetih godina 19. stoljeća Zagreb prvi put posjećuju bečki trgovci gospoda Carl Kastner i Herman Öhler, tražeći način da svoje ime i trgovačko poslovanje iz Beča prenesu i u Zagreb. Odsjedaju u reprezentativnom hotelu “K’ caru austrijanskom” na početku Ilice.

U Ilici broj 50 prvi su put istaknuli svoje ime: prva trgovina “Kastner i Öhler” otvorena je 1879. godine. Godine 1880. ta trgovačka tvrtka dijeli tragičnu sudbinu cijeloga Zagreba – razoran potres – pri čemu nesebično pomažu stradalima. Godine 1881. “Kastner i Öhler” odsjedaju u Mesničkoj ulici broj 1, a godinu dana kasnije u Ilici 16, približavajući se tako svojoj dugo priželjkivanoj i konačnoj adresi Ilica 4. Najprije će bečki trgovci poslovati samo u unajmljenom prizemnom prostoru da bi se 1889. godine prvi put pojavili kao vlasnici te zgrade na početku Ilice.

Želeći u novo stoljeće ući s ljepšom i funkcionalnom trgovinom Kastner i Öhler početkom 1900. godine od Gradskog poglavarstva traže dopuštenje da urede izloge u kućnoj veži, u kojima će propagirati robu koju prodaju u trgovini. Uz odobrenje Gradskog poglavarstva, izlog se postavlja iste godine. Godina 1906. je godina u kojoj “Kastner i Öhler” posluje u cijelom prizemlju hotela “K’ caru austrijanskom“. Samo godinu dana kasnije, 1907. Zagreb dobiva električnu rasvjetu što je omogućilo osvjetljavanje izloga “Kastnera i Öhlera” koji je u međuvremenu postao jednom od najpopularnijih gradskih adresa i magnetom koji privlači kupce svih ukusa i uzrasta.

Od trgovine do ikone: Kastner i Öhler u srcu Zagreba

Sljedeće godine 1913. “Kasner i Öhler” dobivaju dozvolu za pregradnju i preuređenje kuće na broju 4 u svrhu jedne velegradske kuće, podižući ne samo posao nego i izgled grada. Prvi svjetski rat dolazi, godina je 1914. “Ratne regimente” kreću na frontu, vraćaju se invalidi. Sve je više nezaposlenih i gladnih. “Kastner i Öhler” opet nesebično pomažu gradskim socijalnim službama, ali unatoč svim nedaćama 1915. godine dovršava uređenje srednjeg dijela novogradnje u Ilici 4. Tako pomalo nestaje hotel “K’ caru austrijanskom”.

U godinama nakon prvog svjetskog rata “Kastner i Öhler” klasičnu trgovačku ponudu širi i na nakladničke usluge. Vodeće načelo, bogat izbor robe po povoljnim cijenama bilo je “posjet bez obaveze na kupnju”. Roba je zato morala biti propisno označena uz vidljivo istaknutu cijenu. Prodavači su dobili naputak da kupca ne ometaju u razgledavanju i samoizboru, ali da priskoče u pomoć u pravi trenutak. Time je “Kastner i Öhler” na ovim prostorima prihvatio načelo samoizbora i samoposluživanja koje je u godinama što su slijedile jednostavno osvojilo svjetsku trgovinu. Posebno je zanimljivo što je “Kastner i Öhler” već tada stvarao ekskluzivnu ponudu naručujući izravno od proizvođača robu koja se po posebnim kreacijama proizvodila samo za njih i koja se mogla prodavati samo u toj trgovini.

Godine 1928. “Kastner i Öhler” dobivaju građevinsku dozvolu za nadogradnju trećeg i četvrtog kata na svojoj iličkoj zgradi te cjelovitu promjenu pročelja zgrade što će biti najopsežnija adaptacija dotad na nekadašnjem hotelu “K’ caru austrijanskom”, a takva će biti do kupnje susjednog “Grand hotela”, u Ilici 6 1937. godine i nove adaptacije izloga po cijeloj fronti iličkog pročelja.

Stvaranje vodećeg trgovačkog lanca na ovim prostorima

Godine su Drugog svjetskog rata, na policama “Kastnera i Öhlera” smanjuje se ponuda robe. Nova vlast Nezavisne Države Hrvatske 1942. godine unosi vlasničke promjene u “Kastner i Öhler”: razvlašćuje Franju Öhlera, velikog protivnika fašizma, te ujedno zabranjuje otuđenje imovine što je ovu uglednu tvrtku očuvalo za vrijeme rata. U vrtlogu stvaranja narodnog vlasništva nakon Drugog svjetskog rata bez svoje su trgovine ostali i Kastner i Grgić – nasljednik Öhlera.

Bilo je to početak stvaranja nove kuće. Trgovinska radna organizacija “Narodni magazin” osnovana je odmah nakon rata, a robna kuća u Ilici otvorena je 6.12.1945. godine. Tada je “Narodni magazin” imao 17 podružnica u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Karlovcu. Do godine 1970. otvoreno je čak devet robnih kuća, a s izgradnjom novih i proširivanjem starih se nastavilo: izgrađena je velika robna kuća Remiza, rekonstruirana je robna kuća Kustošija i dovršen golemi skladišni objekt na Žitnjaku. Od 1976. do 1980. godine izgrađene su još četiri robne kuće. Nama se time pretvara u vodeći trgovački lanac na ovim prostorima.

Danas Nama nastoji očuvati svoju tradiciju i ugled, te postaje suvremena trgovačka destinacija. Posjetite li danas Namine robne kuće u Ilici i na Kvaternikovom trgu osjetit ćete tradiciju koju baštinimo još od starih bečkih trgovaca.